суботу, 1 лютого 2014 р.

Верховний Суд - поверненню підлягає тільки прострочена частина кредиту і порука припиняється через 6 місяців

ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК Верховного Суду України у справі про стягнення суми заборгованості за кредитним договором

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 29 січня 2014 року ухвалив постанову у справі № 6-155цс13, предметом якої був спір ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» до Андрієвського О.В., Андрієвської Н.А., Горобеця О.В. про стягнення суми заборгованості за кредитним договором і зробив правовий висновок, про те, що відповідно до вимог частини другої статті 1054 та частини другої статті 1050 ЦК України у разі, якщо договором встановлений обов’язок позичальника повернути позику частинами, то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів.
Згідно з положеннями частини четвертої статті 559 ЦК України порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання основного зобов’язання не пред’явить вимоги до поручителя.
Установивши, до договором поруки не визначено строк, після закінчення якого порука припиняється, оскільки умовами цього договору встановлено, що він діє до повного припинення всіх зобов’язань боржника за кредитним договором, та що кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов’язання, який був змінений ним відповідно до пункту 1.9.1 кредитного договору, не пред’явив протягом шести місяців вимоги до поручителя про виконання зобов’язання, суд дійшов правильного висновку про те, що зобов’язання за договором поруки припинилися.
Інформаційне джерело: http://www.scourt.gov.ua/clients/vsu/vsu.nsf/(documents)/529C4F41CA6B9C73C2257C70002EEE63?OpenDocument&year=2014&month=01&

Немає коментарів:

Дописати коментар